rekonštrukcia bytoveho jadra

02.01.2012 11:38

Bytové jadro má za sebou už celkom peknú históriu. Vzniklo približne v 2.polovici 20.storočia, keď  sa riešilo hromadné bývanie a vznikali prvé panelové domy a sídliská. V polovici 50-tych rokov v Bratislave postavili prvý panelový obytný dom ako pokus architektov o prefabrikovanú bytovú výstavbu a typizáciu. Bytové jadro s v panelákoch objavuje až v 60.rokoch minulého storočia. Spolu s kuchyňou tvorí jeden funkčný celok.

Z konštrukčného hľadiska poznáme dva druhy bytových jadier:

  • ľahké prefabrikované
  • železobetónové

Bytové jadrá z ľahkých prefabrikovaných dielcov s tvorili z kovového rámu a z polyesterových dosiek (umakartu). Strop bol zhotovený z drevotrieskových dosiek a podlaha z panelu. V niektorých bytoch ich nájdeme ešte aj dnes, ale tieto mareriály nespĺňajú ani hygienické, ani funkčné požiadavky.

Druhý typ bytových jadier sa vyrábal zo železobetónu ako stavebnicový alebo kompaktný. Stavebnicový systém bola konštrukcia bez stropu a podlahy, kompaktný systém tvoril jeden celok spolu s podlahou aj stropom. Výhodou železobetónových jadier bola životnosť a nevýdou ich hmotnosť. Konpaktný typ bytových jadier sa však používa menej ako stavebnicový.

Opotrebovanosť, nefunkčnosť, nepohodlie, takmer nulová estetika - to sú najčastejšie dôvody, prečo sa v rámci rekonštrukcií starších bytov sústreďujú majitelia aj na výmenu bytového jadra.

Každý, kto sa rozhodne pre rekonštrukciu bytového jadra musí počítať pri väčších rekonštrukciách aj s prípadným náhradným ubytovaním počas rekonštrukčných prác. Prípadne s obmedzeniami ako odstávka vody, prívod elektriny, obmedzenie pohybu v byte, prach, hluk a podobne.

Ešte pred samotnou realizáciou nesmiete zabudnúť ohlásiť prestavbu bytového jadra na príslušnom stavebnou úrade!

Postup prác pri rekonštrukcii bytového jadra:
  • Čistiace a demontážne práce (odborne odstránenie všetkých zariadení v rámci súčasti pôvodného jadra ako napr. umakartové steny, železnú konštrukciu,vodoinštaláciu, elektroinštaláciu, obklady,dlažby, samotná likvidácia pôvodného jadra)
  • Zhotovenie hrubej stavby jadra
    (vymurovanie obvodových priečok jadra - murovanie z pórobetónu, alebo vyhotovenie stien zo sadrokartónových dosiek.)
  • Montáž rozvodu elektroinštalácie a vodoinštalácie
    (prívod novej vody, odpad, rozloženie vypínačov, zásuviek, svietidiel a celej elektroinštalácie)
  • Lepenie obkladu a dlažby
    (obkladanie stien, dlažby do kúpelne, kuchyne, toalety, chodby a pod...
  • Stierky, omietky
  • Montovanie sanitárneho príslušenstva
  • Hrubé upratanie a prevzatie si stavby

—————

Späť